спорт 30 авг. 2016 2016-08-30 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdUlyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fcdce2dadd03da6b42ad403c1d68a763d06346fa/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_1011.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кой бръкна с пръст в раната „Нефтохимик”

След последната сесия на общинския съвет в Бургас Веселин Пренеров сe превърна в най-обругавания човек, защото си позволи да изкаже честно своята принципна позиция.

Позволи си на глас да каже истината по странния случай „Нефтохимик”, а от нея всички ги заболя. 

И всички се нахвърлиха срещу него, защото призовал общината да спре да налива пари от пусто в празно и да излезе от участието си в авантюрата „Общински футболен клуб версия 3.0” 

Не знам дали все още си спомняте, но версиите „Общински клуб” 1.0 и 2.0 носеха друго име, но потънаха по един и същ начин в небитието и в мрак...и в буренаци, що се отнася до стадион „Черноморец”

Извън тази ситуация на врява и безумство, би трябвало да се замислим какво точно ни казва Пренеров. 

За хората, които поне малко са се занимавали с ръководство на някакъв спортен клуб е повече от ясно, че е напълно противоестествено професионален спорт да се развива с публични средства. 

Професионалният футбол, ако е наистина има претенции да е такъв, трябва да се самоиздържа,  иначе е нелогично. 

Днес един приятел ми каза, че разсъждавам глупаво, защото дори и отборите от Висшата футболна лига в Англия не се самоидържали, а разчитали основно на милионните приходи от телевизионни права. Е, добре де...И така да е, но не разчитат на общинските бюджети. Например общинските съветници в Ливърпул за нищо на света няма да гласуват и да приемат предложение да изплатят 100 000 лири на Ливърпул или на Евертън, за да им гарантират живота за няколко дни, да речем.

На всичкото отгоре там феновете си плащат чинно за клубни артикули и за сезонни карти, но да не издребняваме. Така или иначе този модел у нас не работи.

На онези, които първосигнално бързат да ругаят Пренеров, бих казал, че е страшно рисково един футболен клуб да е в такава пряка "зависимост" от общината, защото хипотетично при някакви промени в приоритетите на администрацията може да изпадне в пълна безтегловност.  Представете си, че поради някаква извънредна сиуация общинският бюджет вземе, че откъсне „зеленото перо” и тогава?

Затова поклон пред усилията на собствениците на компанията „Мастерахуас” за инвестициите до момента, но...”А” група е лукс, който не всеки може да си позволи и затова те вече не издържат. Нужни са пари, много пари за издръжката на клуба в първото ниво родния футбол, само че в Буртас Чичко Паричко с излишни пари няма, а втори добър управленец от ранга на Христо Порточанов съвсем пък няма.

Като футболен фен ще се радвам, ако "Нефтохимик" се утвърди в Първа лига, но без генерален спонсор и без гарантиран бюджет за минимум три години напред, този проект е обречен и ще има доста кратък срок на годност. 

Затова не скачайте с бутонките срещу Веселин Пренеров. Какво лошо има в това, че един общински съветник е изказал честно своето мнение.

А иначе „шейховете” наистина заслужават по-добро бъдеще, но топката е в тяхното поле. От тях зависи.

Между другото, само да попитам...с приходите от продадените 3000 билета от двата домакински мача до момента заплатите на колко професионални играчи могат да бъдат платени?  

Да не си на мястото на старши треньора Димчо Ненов. Изискванията и очакванията към него са като в Реал Мадрид, но всичко останало е като...в „Нефтохимик” Бургас.

Автор: Красимир Калудов

 

 

 

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...